Over Beekman Osteopathie
Alfons Beekman
Ik ben Alfons Beekman. In 1980 startte ik als Fysiotherapeut in Epe (Gld.). Naast de normale fysio-praktijk heb ik 23 jaar gewerkt met spastisch-lichamelijk gehandicapten in verschillende woonvormen, gymnastiek gegeven aan verstandelijk gehandicapten, sensomotorische training gegeven in de praktijk en in het speciaal-onderwijs. Meerdere opleidingen in de sensomotoriek en een verkenning van de haptonomie hebben me verder ontwikkeld.
Een eerste professionele verbreding, omdat ik iets met “onbewuste houding beïnvloeding” wilde doen was podoposturale therapie. Hierbij probeert je met behulp van sturende zooltjes de houding te beïnvloeden. Dit bracht mij in contact met een meer totale (holistische) kijk op de mens en zijn lichaam. Vooral het subtiele kijken en voelen was bijzonder en veranderde mijn kijk op het behandelen van klachten. Ik ging steeds vaker en sneller andere regio’s behandelen dan de locatie van de klacht en kreeg betere resutaten en dus meer voldoening in mijn werk. Door een ervaring van vrienden die een huilbaby hadden laten behandelen door een osteopaat ben ik me daarin gaan verdiepen. Het osteopatisch model paste helemaal in mijn denkwijze. In 1996 begon ik dan ook, met veel enthousiasme , met de 5-jarige opleiding van de Internationale Academie voor Osteopathie te Gent. Na deze opleiding heb ik nog 3 jaar besteed aan een onderzoek in het kader van het afstuderen.
In 2001 begon ik met de osteopathiepraktijk. Het was een sprong in het diepe waar ik nooit spijt van heb gehad. Osteopathie heeft mijn cliënten en mezelf veel gebracht. Vooral het leren als osteopaat te denken en handelen is erg waardevol.
Wat is dit osteopatisch denken?
- Totaal denken; er ligt een mens op de bank, niet een zere knie.
- Als je één cel in het lichaam behandeld, behandel je feitelijk het gehele lichaam.
- Het lichaam is een waterbak vol met cellen verbonden met bindweefsel en communicerend met elkaar door middel van hormonale “koeriers”.
- Alle delen van het lichaam zijn met elkaar verbonden met “eindeloos” bindweefsel.
- Als ergens een lokale spanning heerst in het lichaam ontstaat er een “gevolgketen” , die op een andere plaats pijn kan veroorzaken.
- Zegt u tegen de osteopaat: “u behandeld nu wel mijn nek, maar ik heb last van mijn heup!”, dan zal hij antwoorden “maar ik ben ook met uw heup bezig”.
- Door de verregaande specialisatie in de gezondheidszorg wordt het lichaam opgedeeld in onderdelen. Het wordt als het ware per onderdeel ‘gerepareerd’, zonder veel aandacht voor wat de oorzaak was en waar het vandaan kwam. Er wordt naar een punt toe gewerkt, maar weinig weer teruggaan naar de gehele mens, het hele lichaam in zijn bijzondere specifiek-unieke situatie.
- Een gedachte kan een stormvloed van reacties teweeg brengen in het gehele lichaam.
- Daar waar het stroomt, daar leeft het!!